Er bestaat een Nederlandse identiteit. Daar zijn we trots op. Voor die identiteit is de Nederlandse taal het belangrijkste. Ik las een representatief onderzoek waarin dit bewezen werd en was verbaasd. Laten we wel zijn: Wij, Nederlanders, nailen Nederlands niet echt. Ik hoor steeds vaker een rommelig brabbeltaaltje met allerlei buitenlandse shitwoorden en taalkundig gefuck, niet alleen op tv, maar ook gewoon in the flesh.
Tweeënnegentig procent van de Nederlanders geloven in onze identiteit en zeventig procent vindt de taal het belangrijkste vehicle voor onze identiteit. Waarom wordt er dan in collegezalen dan door professoren in gebroken Engels les gegeven aan studenten, die het niet helemaal kunnen volgen? Goed om zo met onze nationale geschiedenis kennis te maken.
Grappig genoeg vindt minder dan 20 procent van de ondervraagden dat het volkslied op school gezongen moet worden. Van mij hoeft het ook niet, maar als natiebindend middel kan het werken. Waarschijnlijk kennen de neezeggers de tekst niet.
Ik word een beetje akward van dit onderzoek. Zo jammer dat daar geen goed Nederlands woord voor hebben.