Het maakt niet uit hoe slim je denkt dat je bent. Er is altijd iemand die slimmer is. Dat hebben Sigrid Kaag, Jesse Klaver en Lilianne Ploumen deze week meegemaakt. Ze hadden een plan, dat bleek niet te werken en nu hebben ze een probleem. Dit soort machtsspelletjes heb ik in mijn dertig jaar als plaatselijk politiek verslaggever steeds meegemaakt. Ik heb daar de roman ‘De Kloof’ over geschreven. Politiek draait om macht, op plaatselijk, landelijk en internationaal niveau. De mechanisme zijn steeds hetzelfde. Dit soort onderhandelingen zijn een goochelact. Men wil dat je naar de éné kant kijkt, maar het gebeurt elders. Ik heb geleerd waar moet kijken…
In mijn roman heb ik het spel om de  macht beschreven en welke consequenties het voor je persoonlijk leven heeft, als het misgaat. politici zijn ook mensen en hebben dus een ego.
De lezers van de roman vinden het fascinerend beschreven. Sommigen zeggen dat ze niet voor politiek geschikt zijn. Hier geldt ook, velen zijn geroepen en weinigen uitverkoren.

Gerhard te Winkel, De Kloof. Uitgeverij Magonia. ISBN 978 94 92241 436. € 23,95