Gemeentefusies leveren altijd grote emoties en zware woorden op. Het dorp Scherpenzeel wordt ernstig verdeeld. De grote vraag is: moet er een gemeentelijke fusie met Barneveld komen of niet? Ik zag zelfs de landelijke media aandacht aan de ruzie tussen het gemeentebestuur en het provinciale bestuur besteden. Zo’n tien jaar geleden heb ik uitvoerig verlag gedaan over de voorgenomen fusie tussen Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Het werden heftige discussies met soms rationele argumenten en vooral veel emoties. Woudenberg en Scherpenzeel vonden de fusie een goed idee. En Renswoude verzette zich met hand en tand. De gemeenteraad en de bevolking voelden al weinig voor het plan. Dat werd niet beter tijdens de eerste openbare vergadering. Een Scherpenzeelse wethouder verklaarde dat de fusie onafwendbaar was. ‘Dat willen we niet,’ zei iemand uit de zaal. ‘Jullie hebben niets te willen,’ antwoordde de wethouder. In de praktijk was dat vaak de waarheid, maar het was niet erg verstandig.
Later in het proces kwamen de gedeputeerde en de Statenleden naar het dorp. Half Renswoude was uitgelopen en begroette het bezoek met fakkels en geschreeuw. Men deelde T-shirts met teksten tegen de fusie uit. Merkwaardig genoeg paradeerde de toenmalige burgemeester van Scherpenzeel met zo’n kledingstuk. De zaal puilde uit. Het voelde als een volksgericht.
De eerste burger zette direct de toon: ‘In de oorlog zijn we bezet door de nazi’s en nu door Woudenberg. Dat is exact hetzelfde.’
Ineens dook de correspondente van mijn krant op en greep de microfoon. Ik had haar gevraagd niet in het openbaar over het proces te spreken, maar de emotie werd haar te machtig: ‘Namens de krant wil ik het volgende zeggen,’ riep ze. Ik schudde mijn hoofd aan te geven dat dit mijn tekst was, maar het was al te laat. ‘Eenmaal staat u voor de rechterstoel van God en Hij zal zeggen: ga naar de buitenste duisternis, waar het tandengeknars geen einde neemt. U Hebt Tegen RENSWOUDE gestemd,’ verklaarde ze. De Statenleden waren oprecht verbaasd over dit nieuwe gezichtspunt. Uit de krant begrijp ik dat ze in Scherpenzeel vooral met rapporten van een onderzoekbureau schermen. Dat kan natuurlijk ook.
Geef een reactie