Volgende week verschijnt mijn roman ‘De Kloof’ over het politieke debat in Nederland. Voor dit boek heb ik veel research gedaan naar de politieke praktijken in diverse partijen. Het dagelijkse nieuws is vaak maar een vaag schaduwspel van wat er echt gebeurt. Gelukkig hebben veel politici en hun adviseurs memoires geschreven, waarin ze uitleggen wat ze voelden en welke strategieën ze volgden. Heel interessant en vaak ook verbijsterend.
Het leuke van research is dat ik direct ook het taalgebruik van de betrokkenen leerde kennen. Joop den Uyl gebruikte vaak: ‘we laten ons niet van de bak bijten’. Deze leider blonk niet direct uit in geduldig luisteren. Op sommige dagen hield hij lange betogen. ‘Joop staat op zenden,’ zeiden zijn collega’s dan berustend. ‘Hij staat aan de goede kant van de sloot,’ is ook een populaire uitdrukking. Deze wordt gebruikt als je van mening verschilt, maar de ander nog wel een kans wilt geven.
Mijn favoriete uitdrukking wordt toegeschreven aan de PvdA-prominent Jan Scheffer. Als hij in een vergadering zat en er kwam een ijverige ambtenaar met een ambitieus plan vroeg hij: ‘Is dit beleid of is hier over nagedacht?’ Ik ken mensen die lang als ambtenaar gewerkt hebben. Ze moeten er hartelijk om lachen; ik ook.