De commotie in Rotterdam rond het nieuwe stadion geeft precies aan waarom gemeentepolitiek zo boeiend en soms ook zo onpraktisch is. Ik baseer me bij dit verhaal op de artikelen van Iwan van Duren en Martijn Krabbendam in Voetbal International. Voor wie het voortraject gemist heeft: Feyenoord heeft een geliefd stadion, waar de fans bezeten van zijn. Financieel kan de club maar moeilijk de concurrentie bijhouden, dus heeft een ziener besloten dat er een duur stadion, een erg duur stadion gebouwd moet worden. Om het aantrekkelijk te maken zal het omliggend gebied aangepakt worden en komen er mooie, nieuwe woningen.
Maar tussen droom en daad staan ook in dit geval praktische bezwaren in de weg. Het blijkt nogal lastig om voldoende geld bij elkaar te krijgen. Bij zulke projecten kan er van alles misgaan en de garanties zijn dun. Bovendien levert het nieuwe stadion enkele tientallen miljoenen extra op, als Feyenoord elke wedstrijd uitverkoopt en in Europa overwintert. Voor dat geld kan de club misschien net de linksback van RKC kopen. Een groot deel van de aanhang moet dat nieuwe stadion niet en laat dat blijken door bedreigingen en intimidatie. Misschien is dit plan toch niet zo’n goed idee.
Ondanks al dat gedoe wil de gemeente Rotterdam gewoon doorgaan, zoals Amersfoort Manhattan aan de Eem wilde bouwen en een aantal andere grote prestigieuze projecten wilde doorzetten. Gemeentebesturen krijgen dan al snel de houding: ‘wij hebben de politieke macht en de bevoegdheid en het mandaat. Wij kunnen dit besluiten.’ Dat kan inderdaad, maar of het verstandig is, is weer een heel ander verhaal. In Amersfoort bleek er bij die ambitieuze plannen vaak een complicerende factor. Amersfoort bezat de grond waarop ze wilde  bouwen niet en de eigenaar wilde niet mee werken. Daar sta je dan met je politieke macht.
In Rotterdam bood Aat van Herk Feyenoord in maart 2021 50 miljoen om het stadion op te knappen en terug te kopen. Dat cadeau legde de club en de gemeente naast zich neer. Van Herk merkte terloops op dat hij de grond gekocht heeft waar het nieuwe stadion gebouwd moet worden. En hij heeft daar geen zin in…. Typische gemeentepolitiek. Bestuurders overschatten hun invloed en de rest van de stad doet waar ze zin in hebben.

Gerhard te Winkel, De Kloof. Uitgeverij Magonia. ISBN 978 94 92241 436. € 23,95