‘Voetbalsupporters moeten gewoon hun bek houden,’ sprak minister-president Mark Rutte, nadat mensen in De Kuip niet naar zijn voorschriften hadden gehandeld. Het is een forse toon, die deze hoogwaardigheidsbekleder in een eerbiedwaardig ambt zich meent te kunnen veroorloven. Het is een trend: ministers, andere bestuurders en experts spreken de burgers aan op een hooligantoon, alsof wij de oppositie in de Tweede Kamer zijn. Politici stralen uit dat Nederland een geweldig bestuurd land zou kunnen zijn. Helaas moeten ze rekening met de rechten en meningen van de burgers houden. En o gruwel, in maart moeten ze de kiezers met hun pet in de hand vragen of de kiezers alsjeblieft op hen willen stemmen. Hoe irritant!
Ik hoor van steeds meer mensen dat ze het corona-‘beleid’ van de overheid verwarrend vinden. Ik ben het met hen eens.
In het begin van de pandemie hoefden mensen niet testen, want het was wetenschappelijk bewezen dat het geen nut had. En ja hoor, ineens moesten de mensen zich laten testen. Testen was de enige manier om te bepalen of iemand ziek was. Experts luidden de noodklok. Ze wisten zeker dat veel mensen ziek waren, maar zich niet lieten testen. Onverantwoord! Wat verbeeldden die burgers zich wel! Schande! Misdadig!
En dus wilden mensen zich laten testen. De telefooncentrales van de GGD bezweken. De teststraten konden de aanloop niet aan. De laboratoria verzopen in het werk. Niet de slimste oproep zou je denken. Maar gelukkig, er was een oplossing. Het lag natuurlijk aan de burgers. We waren prettesters, die voor onze lol wattenstaven tot in onze hersenen lieten steken.
Minister Grapperhaus gooide in het begin ernstige beschuldigingen en verwijten naar mensen, die onvoldoende afstand hielden. We weten allemaal hoe dat afliep. Hij maakte zijn excuses voor zijn fouten, maar niet voor toon. Maar de hemel zij gelooft: hij behield wel zijn geloofwaardigheid. Ten minste onder de Haagse stolp.
Weten we het nog? In het voorjaar durfden burgers en verpleegkundigen te beweren dat mondkapjes de veiligheid bevorderde.  Ze werden weggehoond. Waar bemoeiden die leken zich mee? Het kabinet en de experts wisten het wel beter. En de rest van de wereld met die mondkapjes snapten er natuurlijk helemaal niets van. Van die verpleegkundigen was het wel heel ondankbaar. Hadden we net met z’n allen voor hen staan applaudisseren, wilden ze ook nog dat hun gezondheid beschermd werd. Ondertussen lijkt het verhaal iets anders te liggen.
Het is een droevig stemmend verhaal. En dan is onze minister-president is verbaasd dat die voetbalsupporters niet naar hem luisteren. Hoe komen die lummels zo eigenwijs….