‘Nieuws is waar de mensen over praten of over gaan praten.’  In mijn herinnering vertelde een oud-hoofdredacteur van het ANP mij deze wijsheid. Als dit het criterium is, doen de Nederlandse media hun werk bar slecht. Ze berichten over van alles en nog wat, maar ik kom zelden of eigenlijk nooit mensen tegen die vervuld zijn van het nieuws. De muur met Mexico, Venezuela, Noord-Korea, nooit geeft iemand er een afgewogen mening over. Logisch, het zijn allemaal onderwerpen, die niet aan ons persoonlijke leven raken.
Ik las zaterdag een verhaal van een journaliste, die verwachtte dat die documentaire over Jackson, een kijkcijferhit zou zijn geweest. Gezien alle publiciteit zou het wel denken. Het gemiddelde journaal trekt 4 keer zoveel kijkers, de Luizenmoeder negen keer meer. Veel opgewonden gedoe over Jackson, relatief weinig kijkers.
Laatst zag ik de verzuchting dat een weldenkend mens toch veel tijd besteed met gedachten over ene Jenner. Ik moest even lezen wie dat nu weer zou zijn. Dat bleek een ster te zijn, die ‘veel invloed had’. Het kan, maar ik had nog nooit van haar gehoord.
Mijn eerste dag in de media, was ik in dienst bij de omroep IKON. Ik liep een redactie op. Daar hadden ze een stempelkussen met de tekst: ‘Nieuws is nieuws, de rest is gelul’. Ik zou die kreet willen aanpassen: ons nieuws is geen nieuws, maar gewoon gelul.