Eigenlijk had het me niet moeten verbazen. Ik las ooit de opmerking van voetbaljournalist Peter Wekking dat ‘voetbal nummer 1 op de zingevingsmarkt is’. Ik bedacht toen dat het best eens waar zou kunnen zijn dat mensen hun identiteit aan het wel en wee van een voetbalclub ontlenen. Mensen voor wie het leven lijden is als bijvoorbeeld Feyenoord verliest.
Toch keek ik even verrast op toen ik in Dagblad Trouw een portret van René van der Gijp las, waarbij hij neergezet werd als ‘moderne heilige’ en wonderdoend orakel. Voor wie niet weet over wie ik het heb. Gijp was een begaafde, eigenzinnige en luie voetballer. Door een misverstand werd hij ooit een Zwitserse ploeg gekocht als kopsterke spits. Zijn commentaar: ‘Is dat wat. Ik heb één keer gekopt, toen ik niet op tijd bukte.’
Tegenwoordig is hij analist bij het programma ‘Voetbal Inside’. Dat is een merkwaardig, maar zeer oprecht programma. De panelleden mogen elkaar bijvoorbeeld niet zo erg, vertellen dat ook openlijk. Er komt regelmatig een gast langs, die de presentator een enorme paardenlul noemt en die vreselijk opgenaaid wordt door die presentator.
Over dit programma en Gijp schreef Michel van Egmond drie prachtige en oprechte boeken. Hij heeft een onderkoelde en cynische stijl, die vol taalvondsten zit. De boeken hebben veel succes. Onlangs kwam ‘De wereld volgens Gijp’ uit. In Trouw zetten Gijp, die zeer relativerend is, neer als een ‘moderne heilige’. Theologen en filosofen bespraken zijn opmerkingen of Gijp een belangrijk filosoof was en over water kan lopen. Om het nog gekker te maken, lieten ze mensen aan het woord, die zoveel troost aan het fenomeen ontleenden en die graag met de analist op de foto wilden, omdat dan hun leven geslaagd was. Van Egmond beschrijft in een ander boek Derksen, panelgenoot van Gijp, als een chagrijnige, sigarenrokende man, die benaderd wordt door het publiek als de nieuwe Dalai Lama. Dit tot verbijstering van Derksen en zeker van Van Egmond. Gijp is nu ook groot denker en weldoener
Van Egmond vertelde in het eerste boek over Gijp, dat zijn hoofdpersoon achter alles een verkleinwoord zet. Ook achter woorden, die daar niet nadrukkelijk om vragen. Zo heeft Gijp het regelmatig over Hitlertje’, aldus Van Egmond. Gijp gebruikt ook graag de uitdrukking ‘Dat is toch leuk voor die mensjes’. In de voorstelling ‘Souvenir van een vlucht’ gebruik ik het woord mensjes in een gedicht. En ja, toen ik het woord koos, dacht ik aan Gijp. Maar ik hoef niet per se met hem op de foto. Ik heb al een mooi leven.
Geef een reactie