Volgens de geruchten krijgt Nederland een gekozen burgemeester. Ik moest even zuchten toen ik dat hoorde. Eerlijk gezegd begrijp ik niet wat de gekozen burgemeester nou precies beter maakt of welk probleem opgelost wordt. Ik heb een aantal hele goede burgemeesters meegemaakt en een aantal volstrekte clowns. Dat zal niet anders worden met een gekozen burgemeester.
De burgemeester van Rotterdam roept dan: ‘Ik kan het niet uitleggen waarom ik benoemd ben en niet gekozen’. Dit argument is populair onder politici als ze een standpunt hebben waarvan ze denken dat het goed ligt, maar waarvoor geen rationele gronden zijn. Ik geloof niet dat de burgervader van Rotterdam tijdens een bezoek aan het buurthuis voortdurend de vraag krijgt: ‘Joh, Ahmed, waarom ben je door de koning benoemd en niet gekozen?’.
Ik weet niet hoe ze nu de gekozen burgemeester in het gemeentebestuur willen integreren. Het laatste idee van minister Thom de Graaf was in ieder geval dom en desastreus. Nu bepalen de partijen in de raad, en vooral de partijen, die de meerderheid vormen wat de ambtenaren gaan doen. De Graaf wilde daar nog een burgemeester met een politieke agenda bijzetten. Dan krijg je dus in het gemeentehuis twee concurrerende politieke blokken in het gemeentehuis. Daar wordt de uitvoering niet beter van. Ik vroeg De Graaf ooit hoe hij tegen dat probleem aan keek. Hij kreeg een rode kop en schreeuwde dat ik een klootzak was. Niet echt een antwoord op mijn vraag…