‘Een overwinning voor de illegalen,’ verklaarde Geert Wilders, leider van de PVV, toen de Tweede Kamer besloot een groep opvarenden van een Nederlandse boot te helpen. Door dit besluit zette de Tweede Kamer de poorten open voor eindeloze stromen vluchtelingen uit Afrika, althans dat dacht de leider van de PVV. Ons land zou ten onder gaan. Hij keek of iemand zijn favoriete blauwe hobbelpaard gebroken had.
Ik betwijfel overigens of heel Nigeria ineens leegloopt, nu ze horen dat Nederland een handjevol mensen helpt. Wordt dit verhaal over het hele continent bekend? Snapt iedereen de implicaties van het besluit en de fijne nuances van het internationale recht? De mensen, die weg willen uit Afrika, komen toch wel. Maak je daar maar geen zorgen over.
Laten we voor het gemak er nou eens vanuit gaan dat Wilders echt gelijk heeft. Vluchtelingen horen dat Nederland meer dan andere landen bereid is asielzoekers, vluchtelingen op te nemen. Persoonlijk ken ik mensen, die een tijdje statenloos geweest zijn na een vlucht. Ik ken hun verhaal en hun angst. In tegenstelling tot Wilders zijn dit voor mij mensen van vlees en bloed, die in een ellendige en levensbedreigende situatie verkeerd hebben.
Goed, we gaan er van uit dat iemand in Nigeria denkt: hier vind ik het niet fijn meer. Ik wil Nederlander worden. Ik laat alles achter; mijn huis, mijn familie; mijn rechten; elke vorm van bescherming. Hij gaat op pad. Elke stap van de weg kan hij beroofd, verkracht, gemarteld en vermoord worden. Maar hij zet door; zelfs het vooruitzicht dat hij weken op de Middellandse Zee moet dobberen. Elk moment kan hij overboord gemieterd worden. Dat schrikt hem niet af. Maar hij zet door, alleen omdat hij zo graag Nederlander wil worden.
Ik zeg: geef die mensen een kans. Wat een motivatie, wat een moed.