Het is een eeuwigdurende vraag. Wat is kunst en cultuur? Dienen dezen een functie of is hun bestaan alleen al voldoende? Er zijn boeken over vol geschreven en de jury is in de meeste landen nog niet terug met het oordeel. Instellingen die in Nederland subsidies voor cultuur en kunst geven, zijn er wel uit. Ik ben op zoek naar fondsen voor een mooi fotoproject en bezoek dus massa’s sites van provincies, gemeenten, fondsen en anderen die geld in de cultuur steken.
Over de kwaliteit van de poëzie, video’s, beeldende kunst en dergelijken is maar mondjesmaat iets te vinden. Dat is blijkbaar niet zo interessant. Bijna iedereen die geld heeft, wil dat inzetten voor verbinding. Dat is echt hét woord. En integratie. Groepen mensen moeten met elkaar in gesprek komen en hun ervaringen uit wisselen. Met name in provincies waar Forum voor Democratie gewonnen heeft, maar niet het college haalde, is de wens naar integratie en verbinding groot.
Kunst en cultuur als tegengif tegen FvD en de PVV. Ik ben geen aanhanger van die partijen, maar het lijkt mij dat deze definitie vrij beperkt en beperkend is.