De Nederlandse televisie is een meningenfabriek. De hele dag zie ik vooral baasjes passeren, die ‘Een Mening’  hebben. Zo zeg, ze hebben Een Mening en niet zuinig ook. Ze zijn allemaal Donald Trumpjes. Niet geheel duidelijk is waar ze nu direct verstand van hebben, waar ze hun mening op baseren; niet op feiten zou ik zeggen. Maar als ze eenmaal een opinie hebben, herhalen ze die eindeloos.
De meningenschimmel woekert het heftigst rond het Nederlandse voetbal. Uit mijn hoofd zijn er drie voorbeschouwende programma’s, schakelprogramma’s, waar deskundigen live hun mening geven en drie terugblikprogramma’s. Het lijkt een beetje veel voor een wedstrijd als Fortuna tegen Excelsior.
Steeds hoor ik dezelfde meningen: bijvoorbeeld jonge voetballers moeten hun loopbaan zorgvuldig opbouwen en niet te snel naar het buitenland vertrekken. Daar zijn de heren consequent in: als Dolberg op jonge leeftijd uit Denemarken naar Nederland komt, is hij verstandig. Als een Nederlands jochie naar Engeland of Spanje vertrekt, is hij dom. Als je lang nadenkt, zie je de logica.
Meninggever Gijp van VI zou het zo zeggen: ‘Je bent het toch wel met mijn eens, Johan (Derksen). Bij Barcelona zitten ze echt niet op een talentje te wachten.’ Jarenlang gold Davy Klaassen als het voorbeeld van een verstandige voetballer. Hij ging niet te vroeg weg, kwam als een grote meneer bij zijn nieuwe club en bakte er niets van…
Voor de opinie van de baasjes maakt dat laatste weinig uit. Voetballers moeten niet te vlug naar het buitenland vertrekken. Zo jammer, Lionel Messi ging heel jong naar Barcelona. Nu is ie gewoon alleen maar Lionel Messi, de beste voetballer alle tijden. De man had verdorie een Davy Klaassen-achtige loopbaan kunnen hebben. Als hij naar de Nederlandse commentatoren had geluisterd, was het allemaal anders gelopen.