‘Picasso is een genie,’ concludeerde Jeroen Krabbé aan het einde van zijn serie over Picasso. Joh, dacht ik. Dat meen je toch niet. De man heeft meer dan 100.000 kunstwerken gemaakt. Wat een verrassende conclusie. Ik viel bijna uit mijn stoel. Krabbé reisde acht weken het genie achterna en constateerde op elke plek waar de meester gelopen had dat het ‘geweldig en waanzinnig’ was dat hij daar was. Door één of ander misverstand dacht de presentator dat de kijkers heel erg geïnteresseerd waren in de mening van Krabbé over ‘de grootste kunstenaar die ooit geleefd had’.
Het meest verstandige dat Krabbé constateerde was dat hij geen moer van die hele Picasso begreep. Dat weerhield hem niet om allerlei gebeurtenissen in het leven van het genie te duiden en van nogal tuttig, sullig en bekrompen commentaar te voorzien. Krabbé vond Picasso als persoon niet aardig en loyaal. Tja, als ik de verhalen hoor, denk ik dat ik mijn verjaardag heel goed kan vieren, zonder dat de grootste kunstenaar een kopje thee komt drinken. Picasso, vrouwen en relaties, het is me een ingewikkeld verhaal, te ingewikkeld om daar iets zinnigs over te zeggen.
Picasso had een hele eigen en bijzondere manier van kijken naar de wereld en om dat in beelden vorm te geven. Het lijkt me voor de hand te liggen dat die manier van beleven ook doorsijpelt in de manier waarop hij met mensen omging. Dat hij al dat werk vooral kon verzetten doordat hij met de kunst getrouwd was, lijkt me ook duidelijk.
Maar waarom moet je daar nou uitvoerig en moraliserend over gaan staan trutten? Krabbé is erg leuk als hij over het werk van de schilder praat en het werk bekijkt. En o ja, zijn uitleg van de politieke geschiedenis is lachwekkend naïef en geeft blijk van een verbijsterend gebrek aan inzicht. Laat hij maar over canvas en schaduwpartijen praten.
De hele context van het programma over Picasso was nogal ongemakkelijk en tamelijk bizar. De kijkers werd gevraagd om een eigen kunstwerk te maken in de stijl van de meester. Stoot de grootste kunstenaar uit de geschiedenis van zijn troon en win een boekenbon…

Zo, wilt u mij excuseren. Ik ben nogal druk vandaag. Straks eerst even Hamlet herschrijven en daarna Oedipous verbeteren.