Bij de NOS doen ze er heel gewichtig over, maar dat slotdebat van vanavond is natuurlijk baarlijke onzin. Landelijke lijsttrekkers, die over de gemeentepolitiek praten. Ik hoorde gisteren Alexander Pechtold over interessante zaken over sociale huurwoningen zeggen. Het klonk of deze partijleider heel veel invloed heeft op het plaatselijke of regionale beleid. Maar dat is dus niet zo. De plaatselijke D66 heeft daar beperkte zeggenschap over en zal daar ongetwijfeld heel verstandige dingen van vinden.
Trouwens heeft het geen enkele zin om zo maar over sociale huurwoningen in Nederland te spreken. In Wassenaar is de situatie heel ander dan in Noord Groningen. En ja hoor, in Leusden hebben we weer een heel ander beleid.
Het valt me op dat veel landelijke journalisten geen duidelijk beeld hebben hoe de verhoudingen in het land liggen en welk gremium over welke zaak besluit. In Radar stelden ze gisteravond dat het zo onhandig is dat in bijna alle steden voor de milieuzones andere regels gelden. De vraag was: waarom gelden niet in elke plaats dezelfde regels. Nou, dat is eigenlijk best simpel, de verkeers- en parkeervoorzieningen worden in iedere plaats door de gemeenteraad en de verkeersambtenaren vastgesteld. Dat is nogal een gevoelig puntje. Ik ken het verhaal van een nieuwe ambtenaar, die per ongeluk voorstelde een stukje weg van een andere gemeente te asfalteren. Hij herinnerde zich de reacties van zijn collega’s tien jaar later nog.
Ik mocht meedoen aan een debat met plaatselijke politici over het lokale cultuurbeleid. Dat was interessant en nuttig. Maar ja, dan spreek je ook met mensen die de situatie kennen en daar ideeën over hebben.
Landelijke politici over plaatselijke politiek. Ze weten dat het raar is en doen net of het niet zo is. Wonderlijke wereld. Ik ga Stef Bos citeren: ‘Jongen, hoe langer ik leef, hoe minder ik begrijp waarom de dingen gaan zoals ze gaan’.