Gerlof Bouwmeester wordt de nieuwe burgemeester van Leusden. Bij hem denk ik direct aan het woord wijnklimaatkasten. Als journalist was ik een keer mee met een Leusdens raadsuitje. We dronken een borrel bij boerderij Groot Zandbrink tussen Leusden en Achterveld. Alle raadsleden kwam hem, hij was toen griffier, vragen of de wijn goed smaakte. Hij bleek een echte wijnkenner en had speciale kasten om de wijn op temperatuur te bewaren.
Het is een lastige baan, burgemeester. Er zijn veel eisen; je moet weten hoe een gemeente werkt, hoe een raad vergadert, je moet een rampenplan in werking kunnen zetten, op tijd komen bij de dodenherdenking, maar ook praatjes kunnen maken en bijvoorbeeld op een goede manier de avondvierdaagse kunnen verwelkomen.
Sommige burgemeesters zijn beleidsmatig heel sterk, maar waren dan weer in de omgang niet zo sterk. Ik herinner me bijvoorbeeld de opening van de Rabobank in Emiclaer. De voorzitter gaf burgemeester Brouwer twee boeken over het oude Hoogland en een toespraak van een half uur over hoe de gemeente Amersfoort alles  verpest had door de boel vol te bouwen. Brouwer nam de boeken in ontvangst en verklaarde dat ze blij was te horen dat het gemeentelijk beleid draagvlak had. De verbijstering was groot bij de bankers….
De nieuwe burgemeester was bekwaam als griffier en geliefd bij de raadsleden. Dat lijkt mij een goed uitgangspunt.