‘Dit is erger dan Rwanda,’ sprak Albert Verlinde vrijdag op tv. Hij grinnikte bij de opmerking. Zijn programma constateerde dat een kandidaat van een quiz een slechte vraag kreeg en daardoor een paar duizend euro misliep. Direct maakten ze er een grote rel van. Zo gaan we in dit landje toch niet met elkaar om. De redactie startte een inzamelingsactie om de kandidaat, die overigens een vaste baan als ambtenaar heeft, financieel te helpen.
Dit is erger dan Rwanda; het vat de wereldvreemde, ingekeerde comateuze toestand van de Nederlandse tv en haar kijkers goed samen. de laatste weken werden we doodgegooid met opinies over een boze schaatser, het uitlekken van de winnaar van een overschatte bakwedstrijd, gedoe rond een peuter in Spanje en veel Oer Hollandse plaatjes, want het vroor. En dan nu dat geneuzel over een quiz.
Wat we nauwelijks hoorden was dat er al weken een schip in de Middellandse Zee dobbert onder een Nederlandse vlag met aan boord 47 vluchtelingen. De internationale gemeenschap vindt dat Nederland deze noodsituatie moet oplossen. Zo moeilijk is dat niet, haal ze van dat schip en zeg dat ze in Nederland mogen blijven. Deze mensen zijn vogelvrij en hebben echt heel erg nodig. Ik ken mensen die in deze gevaarlijke situatie zaten en aan alle kanten bedreigd werden. ‘Iedereen stond te kijken. Niemand die iets deed,’ vertelden ze me. De angst liep in straaltjes uit hun lichaam. Het was gruwelijk; hun eigen Rwanda.

In de Tweede Kamer zijn er partijen, die op hoge toon eisen dat die vluchtelingen niet geholpen worden. Het belangrijkste argument is dat Nederland al zoveel voor buitenlanders en asielzoekers doet. We kunnen niet aan de gang blijven. Dat zou even lekker worden.
Overigens wordt Nederland voortdurend op de vingers getikt omdat ze zich niet aan de verdragen houdt, die ze ondertekend heeft en veel minder doet dan verwacht en geëist mag worden. Een deel van het parlement wordt badend in het zweet wakker bij de gedachte dat Nederland een humaan gebaar zou zijn.
Nederland is een rolmodel, zeggen ze ook nog. Een voorbeeld. Iedereen staat te kijken. Niemand die iets doet.